CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Antioxidanter och socker - saft, sylt, ketchup och yoghurt - lite bär säljer mycket sött

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2009. - 9 sidor s.
[Rapport]

En ökande medvetenhet om hälsovärdet av antioxidanter har öppnat upp för att särskilt bär och frukt missbrukas för att sälja hälsofarliga livsmedel, sötsaker och sötade drycker.

Denna rapport granskar några kategorier av sötade produkter där hälsorisker lurar bakom en fasad av lockande bär. Det handlar om yoghurt, fil, sylt, ketchup, saft och lightdrycker. Bären är ofta jordgubbar, hallon, björnbär, blåbär och lingon. Nypon och tomater finns i nyponsoppa respektive ketchup.

Den farliga sötman kommer oftast från vanligt socker. I vissa produkter används andra sockerarter eller syntetiska sötningsmedel som sukralos och aspartam.

Nyckelord: bär, frukt, sackaros, glukos, sötningsmedel, tillsatser, diabetes, övervikt, fetma


Rapporten anknyter till och länkar till flera tidigare rapporter för Cancer- och Allergifonden om antioxidanter och om hälsoaspekter på kolhydrater.



Denna post skapades 2009-03-22. Senast ändrad 2009-03-26.
CPL Pubid: 91770

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Biokemi
Medicinsk bioteknologi (med inriktning mot cellbiologi)
Livsmedelsvetenskap

Chalmers infrastruktur