CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Bensen i läsk

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
Göteborg : Chalmers University of Technology, 2007. - 6 s.
[Rapport]

  • Bensen bildas från konserveringsmedlet bensoesyra i läsk som även har en tillsats av askorbinsyra. Vad som behövs för bensenbildningen har varit känt i mer än tio års tid.
  • Bildningen av bensen sker via radikalreaktioner. Bensoesyra finns naturligt i bär, men inuti dessa motverkar system av antioxidanter bildningen av radikaler och därmed även bensen.
  • Bensen är i princip en oacceptabel och onödig cancerogen förorening i läsk. Vi exponeras dock för mer bensen via avgaser från bensinbilar, och socker och sötningsmedel från läsk är mycket större hälsofaror.
  • Efter medialarmen har E 211 och därmed bensen tagits bort i Fanta (Coca-Cola) och Zingo (Carlsberg). Svenska läskintressenter som Spendrups, COOP och ICA har däremot kvar E 211 i egna märken.

Nyckelord: Tillsatser, konserveringsmedel, E 211, E 202, natriumbensoat, sorbinsyra, askorbinsyra, väteperoxid, syreradikaler


Artikeln ger en bakgrund till och uppföljning av medialarmen 2006 om bensen i läsk



Denna post skapades 2008-01-11. Senast ändrad 2008-01-16.
CPL Pubid: 65683

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Kemi
Miljömedicin

Chalmers infrastruktur