CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Fetter - Kolesterol - Statiner

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
Göteborg : Chalmers University of Technology, 2007. - 11 s.
[Rapport]

  • Snabba kolhydrater orsakar fetma genom att insulin styr inlagring av fett. Socker plus fett som i glass ger därför snabb viktökning.
  • Mättat fett i bland annat smör och ost har tidigare antagits orsaka ateroskleros. Även margariner som Lätta innehåller mättat fett, men har en för människor onaturlig sammansättning av triglycerider.
  • Halten kolesterol i blodfetter reglerar kroppen själv till bästa nivå. Ateroskleros orsakas inte av kolesterol utan beror på kostrelaterade kemiska skador på proteiner och fleromättat fett i LDL och HDL.
  • Statiner blockerar biosyntes av inte bara kolesterol utan även av Q10 vilket försvagar muskler och hjärta. Antioxidanter och omega-3 (som EPA), samt mindre socker och omega-6 skyddar blodkärl naturligt.

Nyckelord: kost, fetma, insulin, socker, diabetes, mjölkfett, palmolja, glass, triglycerider, blodfetter, LDL, HDL, åderförkalkning, hjärtinfarkt, fytosteroler, simvastatin, Q10, syreradikaler



Denna post skapades 2007-05-19. Senast ändrad 2007-05-22.
CPL Pubid: 41857

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Biokemi
Medicinsk bioteknologi (med inriktning mot cellbiologi)

Chalmers infrastruktur