CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Glukossirap och glukos - socker bakom diabetes, fetma och hjärtinfarkt

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
Göteborg : Chalmers University of Technology, 2007. - 7 s.
[Rapport]

Billig glukossirap framställd från främst majsstärkelse ersätter nu alltmer vanligt socker i både godis och livsmedel.

* Glukossirap och stärkelsesirap utgörs av glukos som har maximalt GI och maximal blodglukoshöjande effekt

* Glukossirap bidrar avsevärt mer än vanligt socker till uppkomst av diabetes och fetma för barn och vuxna

* Glukossirap bidrar även avsevärt mer till glykosylering och därmed till ateroskleros och risker för hjärtinfarkt

* Effektivaste sättet att minska hälsoriskerna är att välja bort godis och livsmedel med glukos i innehållsförteckningen

Nyckelord: stärkelsesirap, blodglukos, GI, insulin, LDL, ateroskleros, lösgodis, kola, choklad


Bättre fungerande länkar byttes 2012 in i rapporten. En uppmärksammad sammanfattande artikel i Aftonbladet enligt länk hade då legat ute på nätet mer än fem år.



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2007-02-12. Senast ändrad 2012-05-15.
CPL Pubid: 26402

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Medicinsk bioteknologi (med inriktning mot cellbiologi)
Livsmedelsvetenskap

Chalmers infrastruktur