CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Sukralos och sötningsmedel

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
Göteborg : Chalmers University of Technology, 2007.
[Rapport]

Det klorinnehållande sötningsmedlet sukralos belyser klart riskerna med naturfrämmande kemiska ämnen i livsmedel. Sukralos sprids via reningsverk ut i miljön och kan rimligen inte få godkännas enbart av livsmedelsmyndigheter. Marknadsföringen av sukralosprodukter har hittills knappast uppfyllt rimliga etiska krav på saklighet. Det ökade sötmaberoendet är ett starkt skäl för avveckling av inte bara sukralos utan även andra syntetiska sötningsmedel. Näringslivet har stort intresse av och stora möjligheter att gå i spetsen för en avveckling av sötningsmedel och söta drycker

Nyckelord: kemi, bioteknik, sucralose, aspartam, sötma, sötsug, diklorfruktos, alkylering, blod, nedbrytning, urin, avlopp, mark, vatten, löslighet, sediment, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket, EU, konsumenter, Felix, ketchup, Arla, Yoggi, Coca-Cola, lightdrycker, Risifrutti, Läkerol, socker, etik, miljögifter, klorfenoler, triklosan



Denna post skapades 2007-02-20.
CPL Pubid: 26116

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Miljökemi
Livsmedelsvetenskap

Chalmers infrastruktur