CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Identification and quantification of even and odd chained 5-n alkylresorcinols, branched chain-alkylresorcinols and methylalkylresorcinols in Quinoa (Chenopodium quinoa).

Alastair Ross (Institutionen för biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap) ; Cecilia Svelander (Institutionen för biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap) ; B Göran Karlsson ; Otto Savolainen (Institutionen för biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap)
Food chemistry (0308-8146). Vol. 220 (2017), p. 344-351.
[Artikel, refereegranskad vetenskaplig]

Quinoa is a pseudocereal grown in the Andean region of South America that is of increasing interest worldwide as an alternative staple food. We have detected a complex mixture of both odd- and even-alkyl chain alkylresorcinols (AR), branched-chain alkylresorcinols (bcAR) and methylalkylresorcinols (mAR) in ethyl acetate extracts of quinoa. We quantified the content of AR in 17 commercial samples of quinoa, and found that the mean±SD content of AR was 58±16μg/g, bcAR was 182±52μg/g, and mAR was 136±40μg/g. AR from quinoa could also be detected in plasma after eating quinoa, indicating that some of these unique AR could be used as biomarkers of quinoa intake in humans. Further work is required to understand the role of these ARs in the quinoa plant and whether any of the novel ARs may be of particular interest in human nutrition.



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2016-11-29.
CPL Pubid: 245706

 

Läs direkt!


Länk till annan sajt (kan kräva inloggning)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap
Svenskt NMR-centrum vid Göteborgs universitet (GU)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Analytisk kemi
Näringslära
Livsmedelsvetenskap

Chalmers infrastruktur

Chalmers infrastruktur för masspektrometri