CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Antioxidanter mot åldrande

Kostval för antioxidanter

Göran Petersson (Institutionen för kemi och kemiteknik)
Svensk Geriatrik Vol. 2015 (2015), 4, p. 22-26.
[Artikel, övrig populärvetenskap]

Bildningen av destruktiva syreradikaler via cellandningen motverkas av skyddande enzymer. Ändå orsakar syreradikaler lipidperoxidation och biokemiska åldrandeprocesser. Det är därför livsviktigt att optimera skyddet från kostens antioxidanter. Fenoliska antioxidanter som flavonoider och tokoferoler samt de biokemiskt annorlunda karotenoiderna betonas.

Artikelns senare del ger konkreta prioriterade tips om kostval för antioxidanter. Tomater, morötter, gröna ärtor, äpplen och apelsiner lyfts fram som primära vardagliga val.

Nyckelord: biokemi, oxidation, livsmedel, kostråd, seniorer, folkhälsa


Artikeln skrevs hösten 2015 på inbjudan av Svensk Geriatrik för ett temanummer om åldrande.



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2016-01-03. Senast ändrad 2016-01-04.
CPL Pubid: 229417

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)