CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

OMEGA-3 livsviktigt men missförstått

Biokemi - Behov - Bluffar

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2014. - 9 s.
[Rapport]

De två långa fiskfettsyrorna EPA och DHA av typ omega-3 är livsviktiga men också farligt reaktiva. Dagliga intag på totalt ca 0,5 gram från fisk eller tillskott täcker basbehovet biokemiskt optimalt. Både EPA och DHA byggs selektivt in i fosfolipider i cellmembraner för vidare sofistikerad biokemisk användning och omvandling efter behov.

Särskilt linfröolja innehåller ALA - en kortare riskabel fleromättad fettsyra av typ omega-3. Fröoljor med mycket ALA är olämpliga som livsmedel men används fortfarande särskilt för vissa ifrågasatta margariner.

Nyckelord: fleromättade fettsyror, lipidperoxidation, metabolism, fosfolipider, fiskfetter, kosttillskott, fröoljor, margarin


Version från juni 2014 uppdaterad och nätpublicerad efter nyår 2015.



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2015-02-03. Senast ändrad 2015-02-08.
CPL Pubid: 212028

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Biologiska vetenskaper
Hälsovetenskaper

Chalmers infrastruktur