CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Fetter - välj rätt

Biokemi visar grönt och rött

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2013. - 10 s.
[Rapport]

Biokemiska grunder för bättre hälsoval av kostfetter beskrivs. Mättat och enkelomättat fett som i mjölkfett och charkfett är en säker energibas. Fleromättade fröfetter är riskabelt reaktiva via lipidperoxidation och kan medverka till flera degenerativa hälsoproblem. Det viktiga men begränsade behovet av de fleromättade fettsyrorna EPA och DHA täcks utmärkt av fisk.

Nyckelord: lipider, triglycerider, fettsyror, mättat och omättat fett, omega-6, omega-3



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2013-08-18. Senast ändrad 2013-08-25.
CPL Pubid: 181742

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Biokemi och molekylärbiologi
Hälsovetenskaper

Chalmers infrastruktur