CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Mandel och Nötter

Mer eller mindre nyttigt godis

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2013. - 6 s.
[Rapport]

Sötsaker är en ökänd inkörsport till fetma och diabetes. Nötter har på senare år kommit starkt som ett alternativ. De innehåller lite kolhydrater, bra protein och relativt säkert fett med dominans av enkelomättat. Specifika näringsämnen och skyddsämnen som antioxidanter varierar avsevärt mellan olika slag av nötter.

Hasselnötter och sötmandel ersätter väl sockersnask som godis. En eller annan daglig paranöt ger selen och ett exklusivt antioxidantskydd. Valnötter passar bäst för veganer.

Blandningar med sötsaker kan liksom marsipan, nougat och nötkakor ses som ett osunt missbruk av mandel och nötter.

Nyckelord: innehåll, näringsämnen, skyddsämnen, riskämnen, nötval, hälsoprofil



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2013-03-04. Senast ändrad 2013-03-07.
CPL Pubid: 174369

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Biokemi och molekylärbiologi
Hälsovetenskaper

Chalmers infrastruktur