CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Fleromättade Fetter

Biokemi - Behov - Balans

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2013. - 9 s.
[Rapport]

Fleromättade fetter orsakar via lipidperoxidation biokemiska skador som medverkar till sjukdomar och åldrande. De höga intagen av fleromättade fröfetter behöver minska radikalt. Mjölkfetter är utmärkta alternativ.

Optimala intag av fiskfettsyrorna EPA och DHA skyddar via eikosanoider mot inflammatoriska och andra hälsoproblem. De kan inte ersättas av omega-3 från fröfetter som linfröolja.

Nyckelord: lipider, fettsyror, EPA, DHA, CLA, linolsyra, blodfetter, LDL, ox-LDL, kost, hälsa



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2013-02-03. Senast ändrad 2013-02-03.
CPL Pubid: 172848

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Hållbar utveckling
Biokemi och molekylärbiologi
Hälsovetenskaper

Chalmers infrastruktur