CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Kött - Potatis - Bröd

Val av bättre kost för hälsa

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2012. - 7 s.
[Rapport]

Rapporten ger biokemiskt föankrade enkla signaler till konsumenter om hälsomässigt bra och dåliga val av baslivsmedlen kött, potatis och bröd.

Nötkött och fläskkött erbjuder protein och fett med en för människan närmast optimal sammansättning. För bröd och potatis är det viktigt att välja bort särskilt produkter med högt GI och lågt näringsinnehåll.

Grönt (bra val) får kött och kärnrågbröd. Gult (tänk till) får kokt potatis och fullkorn. Rött (välj bort) får upphettad, finfördelad och fet potatis. Rött får också vitt vetebröd och andra produkter med högt GI baserade på vete, ris eller majs.

Nyckelord: basmat, chark, fullkorn, stärkelse, köpråd, folkhälsa



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2012-09-25. Senast ändrad 2012-10-22.
CPL Pubid: 163949

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Biokemi och molekylärbiologi
Hälsovetenskaper

Chalmers infrastruktur