CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

GDA ohållbar märkning

Grönt och rött för val av livsmedel

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2012. - 8 s.
[Rapport]

Märkningen GDA står för Guideline Daily Amount och har accepterats av EU. Den drivs främst av globala företag med hälsofarliga produkter som läsk, glass, choklad, frukostflingor och margarin. Märkningen kan på flera sätt försvåra problem med fetma, diabetes, ateroskleros och folkhälsa.

Liten daglig mängd anges trots frestande stor mängd i förpackningen. För kolhydrater och socker anges höga GDA, men varken lågt GI eller mindre tillsatt socker anges som mål. För fett och särskilt mättat fett anges låga GDA, men riskabelt fleromättat fett förbigås helt. Problemen belyses med choklad, chips och läsk som exempel.

Det officiella nyckelhålet blir hälsofarligt upplåst till GDA. Oberoende tydlig märkning baserad på rött och grönt är angelägen och kommer alltmer för både miljö, etik och hälsa.

Nyckelord: skräpmat, innehåll, socker, fett, konsumenter, signalljus, folkhälsa


Den som vill testa för t ex fisk hur signalljus fungerar kan ladda ner appen Shopgun på mobilen.



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2012-07-18. Senast ändrad 2012-07-31.
CPL Pubid: 160574

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Hållbar utveckling
Biokemi och molekylärbiologi
Hälsovetenskaper

Chalmers infrastruktur