CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Fett - Val för Hälsa

Märkning för Konsumenter

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2012. - 11 s.
[Rapport]

Rapporten ger biokemiskt förankrade enkla råd till konsumenter om val av matfetter för hälsa. Färgerna grönt, gult och rött används i analogi med guider för fisk. Råden är utformade helt oberoende av näringslivet och av forskare och myndigheter som samarbetar med branschen.

Ett lågt innehåll av reaktivt fleromättat fett som omega-6 och omega-3 från fröoljor är centralt. Hälsoaspekter på mättat och enkelomättat fett vägs in.

Grönt (bra val) får smör, Bregott, fet ost och ägg. Gult (tänk till) får rapsolja, olivolja, palmolja och margarinet Lätta. Rött får solrosolja, majsolja, linfröolja och margarinet Becel.

Nyckelord: matfetter, matoljor, guide, biokemi, mjölkfett, fröfetter, margarin



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2012-02-20. Senast ändrad 2012-03-07.
CPL Pubid: 155237

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Biokemi
Hushålls- och kostvetenskap

Chalmers infrastruktur