CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Fisk - Val för Hälsa

Märkning för Konsumenter

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2012. - 7 s.
[Rapport]

Rapporten ger biokemiskt förankrade enkla råd till konsumenter om val av fisk för hälsa. Färgerna grönt, gult och rött används i analogi med WWF:s fiskguide. Råden är utformade helt oberoende av näringslivet och även oberoende av forskare och myndigheter som samarbetar med branschen.

Innehållet av omega-3 i form av fiskfettsyrorna EPA och DHA är hälsomässigt centralt särskilt för fet fisk. Aspekter på antioxidanter, rökning, miljögifter, inläggning, panering och gratinering vägs in.

Grönt (bra val) får makrill, lax, torsk och sej. Gult (tänk till) får sill, strömming, Alaska pollock samt panerad fisk som fiskpinnar. Rött får fiskgratäng med potatismos.

Nyckelord: matfisk, fet och mager fisk, fiskfetter, antioxidanter, miljögifter, panering, gratäng



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2012-02-04. Senast ändrad 2012-02-06.
CPL Pubid: 154770

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Biokemi
Hushålls- och kostvetenskap

Chalmers infrastruktur