CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Kostråd 2011 för kärl och hjärta

mot ateroskleros och hjärtinfarkt

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2011. - 4 s.
[Rapport]

Rapporten visar konkret på tre kostinslag som skadar och sex som skyddar blodfetter och artärer. Farorna är socker och sötsaker, lättspjälkad stärkelse och fleromättade växtfetter. Positiva och skyddande kostinslag är fet fisk, smör och ost, ägg och chark, lök och gröna ärtor, äpplen och citrus samt osötade bär.

Korta förklaringar av kostråden och deras effekter via blodfetter åtföljs av länkar till mer utförliga rapporter.

Nyckelord: kost, kolhydrater, fetter, antioxidanter, blodsocker, blodfetter, kolesterol, hälsa


Råden och bakgrundsrapporterna har kunnat utformas oberoende av alla starka partsintressen genom stöd från Cancer- och Allergifonden. Många kritiskt engagerade forskare och andra specialister har gett viktiga impulser till kostråden och rapporten i övrigt.

Länken under sammanfattning går till en video om kostfetter och kost för kärl och hjärta. Videon är producerad av PeO Dalesjö vid Radio Falköping (2012).



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2011-09-01. Senast ändrad 2012-09-12.
CPL Pubid: 145673

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Biokemi
Folkhälsomedicinska forskningsområden
Hushålls- och kostvetenskap

Chalmers infrastruktur