CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Cardiovascular impact of Sugar and Fat

Diet and Biochemistry behind Atherosclerosis

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
2011. - 7 s.
[Rapport]

Sugar increases blood glucose and glycosylation of LDL and other lipoproteins. Omega-6 fatty acids are enriched in LDL and sensitive to lipid peroxidation. Glycosylated and peroxidized LDL initiates atherosclerosis.

Soft drinks and Becel margarines are discussed as harmful sources of sugar and omega-6 fat. Artificial lowering of blood cholesterol by phytosterols or statin drugs is questioned.

Nyckelord: sucrose, glucose, linoleic acid, cholesterol, omega-3, antioxidants, lipoproteins, arteriosclerosis


The studies were made independently without personal or financial links to food industry or food marketing.



Den här publikationen ingår i följande styrkeområden:

Läs mer om Chalmers styrkeområden  

Denna post skapades 2011-05-13. Senast ändrad 2011-05-19.
CPL Pubid: 140645

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)

Länk till annan sajt (kan kräva inloggning)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Livsvetenskaper
Folkhälsomedicinska forskningsområden
Medicinsk bioteknologi (med inriktning mot cellbiologi)
Livsmedelsvetenskap

Chalmers infrastruktur