CPL - Chalmers Publication Library
| Utbildning | Forskning | Styrkeområden | Om Chalmers | In English In English Ej inloggad.

Presentchoklad hälsoprofilerar både givare och mottagare

Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik)
Göteborg : Chalmers University of Technology, 2007. - 4 sidor s.
[Rapport]

Presentchoklad måste vara mörk med ett högt innehåll av kakao för att uppfattas som välkommen och omtänksam av hälsomedvetna mottagare. Den positiva hälsofaktorn för bra mörk choklad är främst innehållet av antioxidanter av typ katekiner.

Choklad med socker som huvudingrediens är rena fetmapresenter. Sockret styr via insulin inlagring av både chokladfett och annat fett i mottagarens fettceller. Särskilt för överviktiga är sådan presentchoklad direkt olämplig, och den gör knappast alla mottagare glada.

Den sämsta chokladen innehåller ofta glukos med extremt högt GI, och kanske även härdat fett med transfetter. Kontrollera noga att inte glukos, glukossirap, stärkelsesirap eller härdat fett finns med i förteckningen över chokladens innehåll. Annars kanske mottagaren känner sig besviken och slänger skräpet med avsmak.

Nyckelord: socker, glukos, övervikt, katekiner


Praliner i chokladaskar som Aladdin och Paradis är fortfarande 2010 små fetmabomber med mycket socker inklusive glukossirap. Mörk choklad av typ Marabou Premium 86% är hälsomässigt helt överlägsen.Denna post skapades 2010-03-12. Senast ändrad 2013-06-20.
CPL Pubid: 117786

 

Läs direkt!

Lokal fulltext (fritt tillgänglig)


Institutioner (Chalmers)

Institutionen för kemi- och bioteknik (2005-2014)

Ämnesområden

Medicinsk bioteknologi (med inriktning mot cellbiologi)
Hushålls- och kostvetenskap

Chalmers infrastruktur